fredag 28 november 2008

Livskraftnytt december 2008

December! Årets sista månad! Ett passande tillfälle att göra inventering och bokslut för året som gått och ta ut riktning mot 2009. För i ärlighetens namn - hur ofta har du utvecklingssamtal med dig själv? Den viktigaste relationen vi har är den till oss själva. Men tyvärr så är det kanske den vi vårdar minst. En livsinventering är en investering i tid och energi som är väl värd att göra och ger mångfalt igen på så många områden och plan i livet.
Ett personligt ledarskap handlar om att se och inse att det är vi själva som är ledaren i vårt eget liv och att utifrån det leda oss själva genom livet på bästa sätt. Att se, utveckla och dra nytta av våra resurser och ta ut mål och riktning för vårt liv har stor betydelse för vår livskvalité.

December månad kan lätt bli en tid som präglas av traditioner, krav, för höga ambitioner och förväntningar. Låt det istället bli ett andningshål och en tid som präglas av det som är vikigt i livet, både i det inre och det yttre. Ta tillfället i akt någon gång under månaden och se över året som passerat. Vad har du lärt dig under 2008? Vad vill du ta med dig in i det nya året och vad vill du lämna bakom dig? Vad har varit bra? Vad kan bli bättre? Oavsett hur året som gått har varit så har vi mycket att lära av att se över det och reflektera lite kring det.

Med den kunskapen kan man sedan gå vidare och ta ut riktning och målsättningar inför 2009. Vad vill du lägga fokus på under det nya året? Vad vill du uppnå, vara, bli och skapa under 2009? Sätt upp konkreta mål och strategier inom olika livsområden för att uppnå det du vill under det kommande året. Tydlig riktning mot det vi vill hjälper oss att säga ja och nej till rätt saker, sätta tydliga gränser, prioritera och ge utrymme för det som vi vill ha i vårt liv. Det är vad ett sant personligt ledarskap handlar om. Att bli chef i vårt eget liv och kärleksfullt lotsa oss själva mot framtiden.

Här följer en kort avslappningsövning som kan hjälpa dig att tydliggöra och ta steg mot dina mål inför 2009:
Sätt dig eller lägg dig bekvämt tillrätta. Slut ögonen och ta tre riktigt djupa andetag. Känn hur du slappnar av i kroppen mer och mer för varje utandning. Andas med lugna, regelbundna andetag och känn hur avslappningen sprider sig i hela kroppen.
Föreställ dig nu hur du kommer att vara om ett år. Föreställ dig de mål som du då kommer att ha nått. Skapa i ditt inre en konkret situation som symboliserar att du nått de mål som du sätter upp för dig själv för det kommande året. Se och upplev hur du är om ett år. Hur du beter dig, hur du presterar, reagerar, fungerar och hur du mår. Upplev då att du mår ännu bättre om ett år. Upplev att du har gått framåt på många olika sätt och att du fungerar på det sätt som du skulle vilja fungera.
När du sedan känner dig redo kan du ta ytterligare några riktigt djupa andetag och sakta bryta avslappningen i din egen takt. Kom tillbaka till här och nu full av energi och harmoni, redo att ta tag i det du vill förändra.

Lycka till! Kom ihåg att framgång betyder att gå framåt. När du utgår från dig själv och fokuserar på dina egna framsteg kommer du att få mindre och mindre behov av att jämföra dig med andra. Du kan glädjas mer över de framsteg du gör och därmed öka känslan av att må och fungera bättre och du kan se framtiden an med större tilltro och positiva förväntningar.

Önskar Dig en riktigt fin december, en härlig jul- och nyårshelg och ett storslaget 2009!

torsdag 30 oktober 2008

Livskraftnytt november 2008

Redan november! Ibland så känns det som att dagarna och veckorna bara rusar förbi. Och nu när dagarna dessutom blir kortare och vi går mot slutet av året med allt vad det innebär så kanske det ibland känns som att livet rullar allt för fort. Att man inte riktigt hinner närvara i det som sker. Allt för ofta är vi någonstans i framtiden i tanken, eller så kanske vi ältar det som redan hänt och önskar att det varit på något annat sätt.

”Alla dessa dagar som kom och gick – inte visste jag att det var livet”.
Ett citat som säger en del. Som tur är så finns det metoder för att stoppa karusellen. Ett mycket effektivt redskap som hjälper oss att stanna upp tillvaron och leva mer här och nu är mindfulness. Det är en teknik som är över 5000 år gammal men som idag också har en akademisk förankring och påvisad biomedicinsk effekt.

Mindfulness (medveten närvaro) innebär att inta ett accepterande och icke-värderande förhållningssätt. För att vara mer närvarande men också kunna inta ett helhetsperspektiv i olika situationer. Att acceptera det som är innebär att stanna kvar i det som är och neutralt observera nuet. Att se det som sker som det är utan att döma, värdera eller tolka. Acceptans är inte detsamma som att gilla, tycka lika, ge upp sin åsikt eller bli passiv. Vi kanske inte vill eller tycker om det som sker, men när vi accepterar att så här är det just nu, då kan vi göra något åt det. Acceptans hjälper oss att ta kommando över våra liv. Bli medvetna så att vi kan vara objektiva och få perspektiv och därmed gå vidare i aktiv handling utifrån det som är bäst för oss.

Här är en övning som ger möjlighet till mer medvetna val genom helhetsperspektiv:
Observera nuet neutralt och agera utifrån det: Inta observatörsposition och betrakta situationen med perspektiv utanför dig själv. Skärma av situationen från dåtid och framtid och utgå från det som är och sker just här och nu. Betrakta situationen neutralt genom att avstå från att döma, värdera eller tolka den. Agera sedan utifrån det som du observerat neutralt i nuet. Gå vidare i aktiv handling genom att fråga dig själv: Ska jag agera eller inte? Om du väljer att agera, vad är då det bästa att göra eller tänka just nu?

Ytterligare några övningar att prova för en mer medveten och närvarande vardag:
Lägg märke till andningen när du vaknar och innan du somnar. Fokusera också på andningen då och då under dagen. Ta några djupa andetag med full uppmärksamhet och närvaro.
När du väntar, till exempel vid ett trafikljus, en kö eller telefonkö, ta tillfället och andas och känn efter i kroppen: Hur känns det? Vilka känslor finns där?
När du äter eller dricker: titta, lukta, smaka, tugga och svälj med närvaro. Tänk på vad maten gör för din kropp.
Lyssna noga när du samtalar med någon. Öva på att bara lyssna utan att avbryta, planera vad du själv ska säga, hålla med eller invända.
Stanna upp och iaktta din omgivning: ditt barns ansiktsuttryck, regndropparna på fönsterrutan, vardagsljud omkring dig …
Skärp uppmärksamheten när du gör vardagliga aktiviteter som du ofta gör omedvetet eller otåligt, tex. borstar tänderna, diskar osv. Fokusera och koncentrera dig helt på dem och använd alla dina sinnen.
Uppmärksamma din kropp vid olika tillfällen. Tex: Notera din kroppshållning. Hur känns kroppen när du rör dig? Uppmärksamma spända muskler och rikta andningen mot de spända kroppsdelarna och låt spänningen lämna kroppen på utandning.

Önskar Dig en medvetet närvarande november!

torsdag 2 oktober 2008

Livskraftnytt oktober 2008

Oktober redan här! Hela naturen sprakar av färger. Dags att fylla på energiförråden inför hösten. När hade du senast energinivån på topp under hela hösten? Har du haft det så att du vet hur du känner dig och vad du kan uträtta i ditt liv när din energinivå är på topp? När du gett dig själv allt det bästa under en månad, hur mår du då? Hur ser ditt liv ut då?
Många gånger när vi tänker på att unna oss så är det kanske oftast en kaka till kaffet, lite extra god mat, vila i soffhörnan m.m. som det handlar om. Men att verkligen unna sig är att ge sig själv det allra bästa. Unnar oss gör vi när vi väljer god kvalité på den mat vi äter. Ser till att ge oss en daglig dos med dagsljus och rörelse utomhus. Sover de antal timmar som just du behöver för att fungera bra och tar pauser och vilar när det behövs. Det är att unna sig själv det bästa!!! Vad skulle hända med ditt liv i höst om du unnade dig den känslan, den energinivån och den livskvalitén? Prova – det är du värd!

När vi har den energinivån och livskvalitén ger det en positiv spiral som då leder till att det är lättare att känna tacksamhet och glädje över det vi har i vardagen. Allt fler forskningsrapporter visar samma sak: Att lycka och livskvalité inte höjs nämnvärt av en lottovinst, ökad materiell standard eller en hög befattning. I stället är det de små tingen i vardagen som förhöjer den totala kvalitén på vårt liv. Det vill säga en daglig dos av glädje, tacksamhet och förmågan att se de små guldkornen i vardagen. Också att ha hälsa, ingå i en gemenskap och ett meningsfullt sammanhang.

Det finns många olika sätt att öva tacksamhet och lyfta fram det som redan finns i vardagen. Även om det först kan kännas lite ovant så märker man ganska snart att ju mer vi har "tacksamhetsglasögonen" på oss och fokuserar på det som vi redan har desto mer ökar vår glädje och harmoni. Ett sätt att öva på tacksamhet är att inleda och avrunda dagen med en liten tacksamhetsdos.

Att inleda morgonen med att tänka på allt som redan är bra i ditt liv och känna tacksamhet för det, gör att man lättare håller kvar den positiva känslan under resten av dagen. Ta några minuter när du vaknar och fortfarande ligger kvar i sängen och inrikta dina tankar på allt du är glad och tacksam över. Positiva saker som redan finns där och som vi kanske tar för givna, men som du uppskattar när du tänker på det. Notera var i kroppen tacksamhetskänslan börjar och sprid den sedan ut i hela kroppen.

Att sedan också avrunda dagen med att ta fram tre saker vid läggdags som du har att vara tacksam för under dagen som gått. Notera i minnet eller skriv ner i en skrivbok. Det kan handla om vad dagen gett eller om tacksamhet i livet som helhet. Även de dagar som känns mindre bra så finns det något att vara tacksam över…

Önskar Dig en energifylld oktober!

måndag 1 september 2008

Livskraftnytt september 2008

Nu är vi framme i september! Höstens första månad - fullspäckad av livskraft av sommarens gåvor. Hoppas att du också är det och har haft en fin sommar, oavsett var du har varit, vad du har gjort eller hur vädret har varit. Hur kan du ta vara på och behålla den energi och uppladdning som sommaren gett dig? Vad gav dig mest? Hur kan du få in mer av det i din vardag? En liten dos varje dag, varje vecka? Hur vill du att din förestående höst ska se ut? Vad är viktigast att fokusera på för att du ska ha energi och livskraft?

Ett härligt sätt att kicka igång hösten och att utmana sig själv lite är att kliva bekvämlighetszonen och prova något nytt som du länge längtat efter eller något som du kanske inte riktigt vågar men långt där inne vill testa. Att prova nytt gör att både knopp och kropp håller sig vitalare – nya nervbanor bildas och den grå hjärnsubstansen håller sig aktivare och vitalare när vi gör nya saker och bryter vanemönster. Vad behöver du gör i höst för att bryta vanemönster och kicka igång din lust, drivkraft och glädje?

Ibland är det inte så enkelt att veta man vill, behöver eller längtar efter. Det kan vara så att det tar lite tid att plocka fram det igen om man är ovan att bekräfta sin egen vilja, lust och glädje. Här kommer därför en liten övning som kan vara en hjälp på vägen:
Svara på och skriv ner nedanstående tre meningar. Fyll spontant i det som kommer upp i ögonblicket, avstå från att censurera dig själv. Gör gärna detta varje dag eller ofta återkommande under en period för att kunna summera efter till exempel en vecka. Se vad som återkommer ofta och vad det ger för insikter och hur du kan agera mot att ta några första steg mot att förverkliga det du upptäcker.* Jag vill ...* Jag behöver ...* Jag längtar efter ...

Ett annat sätt att behålla den grå hjärnsubstansen aktiv och även lyssna till sitt inre och hitta sin inre vilja och drivkraft kan vara att meditera. Att meditera är egentligen väldig enkelt och något som alla kan använda sig av. Meditation är helt enkelt bara en teknik att bli mer medveten om sig själv och mer medvetet kunna stilla bruset av egna tankar och influenser från omvärlden och på så vis nå avslappning, energi, medvetenhet och fokus. Man kan börja dagen med en meditation innan frukost, eller så kan man använda det som en paus mitt på dagen eller kanske en energipåfyllare på eftermiddagen. När som helst där det passar bäst i ditt liv. Här nedan följer en mycket enkel och grundläggande meditation som man kan använda utan förkunskaper.
Sätt dig bekvämt och avslappnat på en stol. Fötterna i golvet och händerna avslappnat i knät. Slut ögonen.
Andas med långa djupa andetag. Bukandas genom att låta magen fyllas med luft vid inandning och sjunka ihop vid utandning.
Börja räkna andetagen. Föreställ dig hur siffran 1 går upp framför dig på inandning och hur den går tillbaka ner på utandning.
Fortsätt så med siffran 2, 3, osv. Se hur varje siffra går upp framför dig på inandning och ner igen på utandning. Om du märker att tankarna flyger i väg så rikta bara återigen fokus mot andningen och börja om på 1:an.
Meditera så valfri stund, men gärna 10 minuter eller mer. Avsluta med att ta tre djupa andetag utan att räkna. Sitt därefter kvar med slutna ögon en kort stund, öppna sedan ögonen och kom tillbaka till här och nu.

Med önskan om en september full av glädje och glöd!

söndag 1 juni 2008

Livskraftnytt juni 2008

Juni! Årets kanske mest fantastiska månad! Sommar och semestertider som väntar. En månad full av löften och förhoppningar. Soliga varma dagar, bad och glass på stranden, grillkvällar och härligt umgänge, långa ljusa nätter… Eller kanske regn som öser ner dag ut och dag in, myggor och flugor, barn som kräks eller bråkar i bilen och semesterplaner som grusas. Sommaren och semestern blir lätt den tid då livet ska levas fullt ut, allt vi inte hunnit, orkat eller uppnått under resten av året ska förverkligas under dessa veckor som går så fort. Planerna och förväntningarna är ofta många och det är kanske inte alltid som det blir som man tänkt sig. Hur kan vi då rusta oss mot det? Här nedan följer några verktyg som kan vara användbara:
- Lyssna inåt. Vad vill du? Vad behöver du? Vad är det roligaste du vet? Vad innebär sommar för dig? Ge dig själv gåvan att var snäll mot dig och ge dig själv det du behöver. När vi fyller på oss själva och tar ansvar för att tillgodose våra egna behov så är vi mycket bättre rustade i mötet med andra människor, vi har mycket mer att ge, är mer toleranta och klarar att hantera det som kommer i vår väg. Utgå också från dig själv och ditt liv. Jämför inte med grannarnas, släktingarnas eller vännernas liv och värderingar om vad sommar och semester innebär. Kanske vill du vara kvar i stan när andra åker till landet eller så kanske lycka för dig är att sitta på en brygga vid en skogssjö och dingla med fötterna i vattnet, medan det för någon annan är kultur och nöjen i storstäderna.
- Lev här och nu. Aldrig var väl somrarna så långa som då vi var små och hade sommarlov. Sommarveckorna var en ocean av tid. Tiden i sig har ju inte förändrats utan kanske mer hur vi förhåller oss till den. Visst har vi också annat ansvar och hänsyn att ta som vuxna. Men vårt förhållningssätt och hur vi använder tiden kan påverka mycket. Obruten tid upplevs som mycket längre än den tid som hela tiden blir uppstyckad. Ett steg på vägen kan vara att sträva efter så mycket sammanhängande obokad tid som möjligt. Medveten närvaro ger också tidsbegreppet en annan dimension. Det kan vara värt att prova att bara stanna upp under en minut, en dag, en vecka och öva på att se och uppleva det som vi är i just då. Bara ta in det fullt ut och vara helt närvarande. Kanske bara sluta ögonen en minut och lyssna på fågelsången eller verkligen känna vad glassen smakar när vi äter den. Många gånger hinner vi inte uppleva det vi är i eftersom vi redan är på väg mot nästa mål.
- Acceptans: Vi planerar och så blir det inte alltid som det var tänkt. Oftast är det våra tankar om hur det borde vara som plågar oss mest, kanske inte själva företeelsen i sig. När vi accepterar det som är innebär det inte att vi behöver tycka att det är rätt, bra eller ok. Med acceptans menas att vi ser det som sker som det är utan att döma, värdera eller tolka. Då vi bara ser objektivt och accepterar att just nu är det så här. Vi kanske inte vill det eller tycker om det, men när vi accepterar att så här är det just nu, då kan man göra något åt det. Utgå från det och välja: Vad är det bästa jag kan göra eller tänka just nu? Ska jag släppa det helt? Ska jag agera? I så fall hur? Acceptans hjälper oss att själva ta kommandot över våra liv.

Nu tar livskraftsnytt sommarlov under juli och återkommer igen i slutet av augusti.

Önskar dig en skön och fin sommar, var du än är, vad du än gör och oavsett hur vädret blir. Njut och lev!

torsdag 8 maj 2008

Livskraftnytt maj 2008

Maj! Vilken fantastisk månad! Våren sprudlar av liv och energi och naturen är i sin fulla prakt. Vilka gåvor! I naturens enkelhet finns en enorm rikedom. Hur kan vi applicera det i våra egna liv? Hur gör vi det på enklaste sätt? Kanske så behöver vi välja och välja bort för att få tid över till att njuta och göra det vi vill. Vem har sagt att livet ska vara jobbigt, tungt och trist? Att det ska vara en ständig kamp för att prestera och duga? Vi kan välja att sluta kämpa och börja leva. Går det lätt så är det rätt!

Ett ledord som kan hjälpa oss när det är många bollar i luften som ska sammanfogas i livspusslet är: enkelhet. Hur kan jag göra det enkelt? Vad kan jag skala bort? Och samtidigt behålla essensen, det som är viktigt i det hela? Med den frågeställningen närvarande så kan vi lättare välja och göra. När vi förenklar vårt liv så märker vi också ofta att det samtidigt innebär att vi delar med oss mer, hjälper andra och värnar vår omvärld som en positiv bieffekt. Tänk om det är möjligt att leva enklare och mer medvetet - och ändå rikare och roligare.

Om vi har enkelheten som ledstjärna och gör tvärt om ibland kan det vara spännande att se vad det leder till. Hur skulle det påverka din tillvaro att använda mantrat: Gör det enkelt! inför varje ny situation eller vägval du står inför? Hur kan du förenkla när det gäller tex. dina arbetsuppgifter, matlagning, semestern, styrelsemötet, motion, aktivitestavslutningar?

Istället för att boka in alla aktiviteter och åtaganden i almanackan först så kanske vi skulle kunna boka in ledig tid och saker vi vill göra först så att det verkligen får tid och utrymme. Istället för att vi bortprioriterar tid med vänner och familj för att vi inte orkar arrangera välordnade bjudningar så kanske vi skulle kunna göra det enkelt för oss och bjuda in till en middag där alla hjälps åt att laga maten, eller kanske nu på våren bjuda in till en utflykt, naturvandring eller brännbollsmatch där alla tar med sig egen matkorg. Hur skulle det vara om det var fokus på det som är viktigt på riktigt, om mötena mellan människorna, energin och påfyllningen vi får av varandra är viktigare än omgivningen och arrangemangen runt omkring för att träffas?

Prylar tar också tid och energi. Det tar tid att tjäna in pengar för att köpa dem, tid att använda dem, sköta dem, förvara dem osv. När vi står inför ett inköp kanske fråga oss: Behöver jag det här? Känna efter vilket behov inköpet fyller och ta reda på om vi hellre vill använda de pengarna till något annat. Att rensa ut prylar och kläder vi inte använder kan vara ett sätt att förenkla tillvaron. Om vi skänker dem vidare kommer de till nytta och glädje även för andra. Vi hjälper oss själva samtidigt som vi hjälper andra och även är rädda om miljön.

Ja, miljön, hur kommer enkelhet och medvetenhet in här? Ofta kan det kännas lika oöverstigligt att göra insatser för miljön som själva klimathotet i sig. Men vi kan enkelt med liten ansträngning göra stor skillnad även här. Som exempel så används 1 miljon plastkassar per minut i världen. Så genom att bara ta med egen kasse när du handlar innebär det en stor insats.

Kan det vara så att enkelheten är verklig lyx? Det som gör oss rika på riktigt? Vad händer om vi börjar våga testa? Kanske också andra ser att det går och leder till ett bättre liv – för dig, för mig, för miljön…

Önskar Dig en underbart fin maj månad! Ut och njut!!!

Livskraftnytt april 2008

April! April! Vilken härlig månad! Ett löfte om våren och ljusare tider, allt gott vi har framför oss. Våren om en möjlighet till en liten nystart. Att rent mentalt ”slänga av oss vinterrocken” och hitta ny livskraft. Våren kan också vara en intensiv tid då vi vill hinna mycket. Något som då kan hjälpa oss är att ta ut fokus och håll det. Fokus hjälper oss att förenkla vårt liv. Vi får en kompassriktning när det är mycket som snurrar omkring oss. Vi kan ha övergripande fokus för vårt liv eller olika livsområden. Vi kan ha fokus för dagen och fokus för de olika delarna av dagen. Allt för att förenkla och skala bort det som är mindre viktigt.

Här kommer några enkla övningar som kan vara till hjälp för att ta ut fokus:
Ta fram papper och penna och rita en cirkel. Dela in cirkeln i fyra delar och skriv in vad som är viktigast i ditt liv. Vad du behöver och inte kan/vill vara utan för att ha ett gott liv. Det kan också vara intressant att göra en cirkel för varje livsområde tex. relationer, jobb, fritid, hälsa osv. Och för varje livsområde skriva ner vad som är absolut viktigast för just det området. Detta hjälper oss sedan att kunna välja och välja bort med riktning mot fokus.

Ett annat sätt att hålla kompassriktningen under själva dagen är att varje morgon skriva ner tre fokusuppgifter som vi behöver göra eller vill hinna under den dagen. Bara tre saker. Detta för att ta ut det som är absolut viktigast när det känns som det är mycket vi vill och behöver göra. Risken är annars att vi har långa listor med måsten varje dag som vi aldrig har en möjlighet att hinna med om vi så hade 48 timmar på ett dygn. Också för att få känna att vi når fram, att vi gör, kan och hinner det vi föresatt oss. Att få känna att vi når målsnöret istället för att det alltid förflyttas framför oss. Det är en oerhört skön känsla att veta att man gjort sina fokusuppgifter, känna sig nöjd och sedan kunna unna sig att gå ut i vårsolen en stund!

Att se själva dagen som en cirkel indelad i olika segment kan också hjälpa oss mycket. Att ha morgonen som ett segment, förmiddagen på jobbet som nästa, lunchen som ett annat, sedan tidig eftermiddag, sen eftermiddag, kväll osv. Det minskar vår stress och det blir lättare att vara närvarande i varje del för sig och att fråga sig: Vad är viktigast just nu? Vad behöver jag fokusera på nu just i detta segment?

Något som också hjälper mig och många andra att hålla fokus, vara närvarande och njuta av dagen är att starta varje dag med att sätta positivt fokus på dagen under någon minut på morgonen då man ligger kvar i sängen. Helt enkelt ta ut riktningen för hur man vill att dagen ska bli. Tänka att bra och fina saker händer, se framför sig hur man agerar och är på bästa sätt under dagen. Det kan också vara till stor hjälp att på eftermiddagen, kanske runt tretiden då vi ofta blir lite trötta, ta en kort paus i enskildhet. Bara några få minuter då vi kanske sluter ögonen, tar några djupa andetag och skickar fina tankar till oss själva eller någon annan som vi tycker behöver det. Att bara samla ihop oss och fylla på ny kraft och energi till resten av dagen kan innebära en otrolig skillnad.

Önskar Dig en fantastisk april full av fokus och livskraft!