tisdag 1 december 2009

Livskraftnytt december 2009




2009 är snart till ända. Ett nytt år är på väg in. Kanske är vi redan där i förberedelser, planering och bokningar i almanackan. Det är så vekligheten ser ut för många av oss. Vi springer snabbt vidare i något nytt innan vi har avslutat det gamla. Hur ofta stannar vi upp och reflekterar över var vi är och vad vi har gjort innan vi är på väg in i näst fas av livet?

Vi kan därför behöva hållplatser då vi stannar upp och hedrar det vi åstadkommit och varit med om hittills. Konstatera var vi står nu och sedan ta sikte mot det vi har framför oss. Innan vi vänder blad behöver vi se över vad vi uppnått och vilka steg vi tagit. Det är viktigt för vår egen bekräftelse så att vi får ett kvitto på vad vi gjort, vad vi gått igenom och klarat både i stort som i smått. Vi behöver också göra det för att veta att vi är på rätt väg. Stämma av med vårt livssyfte och våra övergripande mål. Men kanske viktigast av allt, bara för att stanna där vi är just nu. Bara landa i mellanrummet av här och nu, fritt från dåtid eller framtid.

Kanske är det här syftet med ceremonier? Ceremonier är mer än traditioner och historia – det är också personlig utveckling. En markering av att vi går från en fas till en annan och en möjlighet att tydliggöra och hedra det. De här ceremonierna eller hållplatserna behöver vi egentligen lägga in med jämna mellanrum under hela året. De är lika viktiga oavsett om vi slutfört ett projekt, uppnått ett mål eller då vi tagit oss förbi svårigheter och går in i nya livsfaser som då vardagen lunkar på.

En naturlig hållplats kan vara just tiden kring jul och nyår. Att ta tillfället i akt och ge sig själv en stunds reflektion och återkoppling på året som gått. Att med ödmjuka ögon på oss själva se och acceptera både våra framgångar och motgångar. Både våra framsteg och tillkortakommanden. Bekräfta vad som varit bra och vad vi är stolta över. Vad vi lärt oss och vad vi känner tacksamhet för. Att verkligen uppmärksamma allt och alla steg vi tagit under hela året. Landa i det. Ett gott avslut. För att sedan vända blad och välkomna det nya året.
Önskar dig ett gott avslut på det gångna året!

torsdag 29 oktober 2009

Livskraftnytt november 2009



Att vara eller inte vara - det var Shakespeares stora fråga. Att lyckas och att vara lycklig, det verkar vara vår tids stora fråga. När vi tänker på lycka och på att lyckas luras vi lätt att blanda ihop dessa två egentligen vitt skilda saker.Inte bara för att de kommer från samma ordstam utan också för att de är så tätt förknippade med varandra i vårt samhälle idag. Normen idag är att den som lyckas är lycklig, den som inte ”lyckas” kan omöjligen vara lycklig.

Det här är en myt och roten till en stark känsla av otillräcklighet för många, vilket i sig inte bidrar till någon större lycka. Det ökar bara stressen och tillslut jobbar vi ihjäl oss för att skaffa oss saker vi egentligen inte vill ha och vi gör en mängd saker som vi egentligen inte vill göra. Vi vill lyckas på så många olika sätt som möjligt inom så många områden som möjligt. På jobbet, med våra barn, i våra relationer, med vårt hem, våra kroppar – då blir vi per definition lyckliga. Men det leder inte till automatisk lycka – inte ens om vi lyckas med allt vi företar oss.

Det finns många som lyckas med det de vill uppnå utan att vara lyckliga, och en hel del som enligt egen utsago är lyckliga, fast de inte verkar ha uppnått någon framgång så som samhället definierar den idag. Så finns det de som lyckas med något och upplever en tillfällig lycka, men som sedan snabbt måste hitta något nytt projekt att lyckas med innan tomheten sköljer över dem igen. Att lyckas är alltså inte en förutsättning för att vara lycklig och att misslyckas måste heller inte leda till att man blir olycklig. Det vi gör och uppnår gör oss bara lyckliga om det är djupt rotat i våra målbilder och värderingar.

Det positiva är att det går att träna upp vår förmåga att känna lycka och att lyckas. Det finns karaktärsdrag och kännetecknande faktorer som är gemensamma både för dem som lyckas och för dem som känner lycka.

Positiv tillit: Förmågan att definiera våra mål och vad vi vill uppnå och att välja fortsätta fokusera på dem även om tvivel och rädsla finns.

Medveten närvaro: Förmågan att styra vår uppmärksamhet, att medvetet rikta den mot det vi vill ha och uppnå och det som är relevant för ändamålet.

Avspänd effektivitet: Förmågan att agera med minimal ansträngning, men med maximal effekt. Flow när vi gör det vi gör bäst.

Önskar dig en lyckad och lycklig november!

onsdag 30 september 2009

Livskraftnytt oktober 2009



Hur kan vi skapa goda förutsättningar och motivation för att lyckas göra positiva förändringar och öka sannolikheten för att nå de mål vi sätter upp för oss? Forskning inom idrottspsykologi och mental träning påvisa tydligt att det är fyra faktorer som är särskilt avgörande för vår förmåga att framgångsrikt nå våra mål.

Självbild – Vår samlade bild av hur vi ser på oss själva, både vårt egenvärde och vår tilltro till vår förmåga. Vi behöver fokusera på och lyfta fram de färdigheter, erfarenheter, kompetenser och styrkor i vår personlighet som tjänar oss och vårt mål.

Målbild – En tydlig och klart formulerad bild av det man har som mål och vill uppnå. En bild som skapar motivation och drivkraft, entusiasm, energi och inspiration. Framför allt en bild som väcker känslan av det som målet ger.

Attityd – Hur man tolkar och upplever olika händelser, om vi ser på det som sker som lärdomar eller som misslyckande. En öppen utvärderande attityd och ett positivt förhållningssätt ger positiv feedback som leder till framsteg.

Känsla – Den känsla vi upplever i samband med målbilden är den mest avgörande faktorn för ett positivt resultat. Ju mer vi fokuserar på den positiva känslan som målet ger desto större sannolikhet att vi snabbare och effektivare uppnår vårt mål.

Som alltid med kunskap så är det först när vi omsätter den i praktisk handling som den ger resultat. Det är en sak att veta vad man ska göra och en helt annan att faktiska göra det. För att lyckas göra positiva förändringar måste vi använda vår kompetens. Kompetens är kunskap omsatt i handling. Att tillämpa och praktisera, leva och handla utifrån de kunskaper man tillskansat sig – det är när vi gör det som vi får uppleva positiva resultat.

Önskar dig en fin oktober!

fredag 28 augusti 2009

Livskraftnytt september 2009


Vad är det som gör att vissa människor både mår och presterar bra? Vad är det som gör att de lyckas nå dit de vill?
De tre viktigaste faktorerna är att de helt enkelt har bestämt sig, att de kan försätta sig i bra tillstånd och att de är i balans. Detta är inte något som bara är förunnat vissa människor – vi kan alla lära oss konsten att hitta kraften inom oss.
Vår förmåga att skapa positiva tillstånd ger oss tillgång till våra bästa resurser och skapar bra resultat. Ett tillstånd kan beskrivas som summan av alla våra tankar, känslor och upplevelser. Vår totala livskvalité i sin tur är summan av varje enskilt livsögonblick och avgörs alltså av kvalitén på varje enskilt ögonblick. Så ju effektivare vi är på att skapa bra tillstånd - desto bättre resultat och optimalare livskvalité.
Vårt tillstånd förändras i princip hela tiden och påverkas av vad som händer runt omkring oss, men också av vår egen inre dialog och förhållningssätt i form av tankar och känslor. Även kroppslig påverkas vi av våra tillstånd. Så både mentalt och fysiskt avgör våra tillstånd hur vi reagerar, agerar och fungerar.
När vi blir medvetna om våra tillstånd och lär oss bryta negativa tillstånd och skapa och behålla de positiva tillstånden får vi tillgång till en enorm potential och kraft inom oss. Det viktiga är inte vad som sker utan hur vi hanterar det som händer. Att vi har förmåga att bibehålla ett positivt tillstånd i motvind och att vända ett negativt tillstånd till ett positivt. I det finns sann självmakt som gör det möjligt för oss att nå vår fulla potential.
Här följer en övning som kan användas för att öva på att skapa bra tillstånd:
• Sätt dig och varva ner. Blunda gärna och ta några djupa andetag.
• Tänk på ett mål du vill uppnå eller en situation som du vill förbättra.
• Vilket eller vilka tillstånd behöver du vara i för att kunna uppnå det?
• Tänk sedan på en situation då du tidigare varit i det tillståndet som du vill uppnå. Beskriv händelsen för dig själv och återupplev igen i det inre det du ser, hör och känner.
• När känslan är som tydligast skapar du ett ”ankare” genom att koppla en symbol s till detta tillstånd. Denna symbol kan vara en bild, ett ljud, en gest eller något liknande som förankrar detta tillstånd inom dig och som hjälper dig att ta fram det igen när du behöver och önskar.
• Upprepa och öva på denna ”ankring” vid flera olika tillfällen. Utlös sedan detta ”ankare” när du vill ha det önskade tillståndet.

Önskar dig en härlig september med bra tillstånd och positiva resultat!

torsdag 28 maj 2009

Livskraftnytt juni 2009




Ljuva juni! Naturen står i full blom och även vi människor blommar ut och lever upp när sommaren kommer och semesterperioden närmar sig. Vad är det som gör att vi mår så bra på sommaren? Vilken är skillnaden? Vad är det som gör att vi får så mycket kraft och energi just då?
Kanske är det så att vi då låter livet anpassas efter oss, istället för tvärt om, att anpassa oss efter livet. Tänk på blommor. En sort gillar sol, mycket vatten och sur jord, medan en annan gillar skugga, lite vatten och basisk jordhalt. Om en art inte får vad den behöver slokar den och i värsta fall vissnar den och dör. Precis på samma sätt är det med oss människor. Vi är alla unika och vi behöver utforma vårt liv så det passar just oss. Att ta ansvar för vår livssituation och utforma den så att vi mår bra är det bästa bidraget vi kan ge till oss själva, våra närmaste och våra medmänniskor.
Det är kanske också så att när vi är lediga på sommaren så ger vi oss själva precis det som vi behöver för att må bra. Stressar mindre, är mer lugna och närvarande, har bättre dygnsrytm och balans mellan vila, aktivitet och sömn. Äter lättare och är ute i naturen mer och får därmed mer dagsljus, frisk luft och rör oss mer. Umgås mer med familj och vänner, lyssnar mer till vad vi vill och behöver och därmed mer optimistiska och accepterande tankar om oss själva. Det enkla och mest grundläggande som är byggstenarna för välbefinnande och ett liv med god livskvalité.
Vad behöver du för att må bra? Vilket är ditt recept? Hur behöver du utforma din livssituation för att öka och behålla ditt välbefinnande året om? Låt sommaren bli den tid då du utforskar och utprovar just ditt unika välbefinnande-recept. Ett recept som inte bara blir påfyllande under sommarmånaderna utan som du sedan också har med dig under hela hösten.
Önskar Dig en fantastiskt fin och påfyllande sommar!

Livskraftnytt tar sommarlov i juli och återkommer i slutet av augusti igen!

tisdag 5 maj 2009

Livskraftnytt maj 2009




Maj – mellanrummets månad! Maj månad som ett mellanrum är nog inte den första associationen som görs. Snarare tvärtom. Hela naturen fullständigt exploderar av liv, färger och upplevelser – definitivt inte något mellanrum. Dessutom brukar maj månad var full av aktiviteter och görande, både mer lustfyllda sådana och måsten. Men faktum kvarstår – det är i mellanrummet det verkligen händer saker.
Om denna text skrivs utan mellanslag blir det bara en oläslig och obegriplig massa. Vad blir ett musikstycke eller en föreläsning utan pauseringarna? Det är mellanrummen som avgör slutresultatet. Vi luras att tro att ju mer vi trycker ihop på kortast möjliga utrymme eller tid, desto bättre är det. Tänk om det är tvärt om?
Vi kan förändra utan att utvecklas, men det är svårt att utvecklas utan att förändras. I vår turbulenta nutid kan man ibland luras att tro att förändringarna i sig har ett syfte, bara vi förändrar så leder det till förbättring. Vi kan likna det vid ett kalejdoskop där det blir nya mönster när vi skakar om det , men bitarna är fortfarande desamma. Mycket har förändrats, men vad har utvecklats? Förändringar blir ibland bara omändringar. Så med vilket syfte har vi då gjort hela resan?
När vi ger oss tid och låter oss vila i mellanrumet ser vi helheten. Vi kan ta reda på vad syftet är, vart vi är på väg och samtidigt hinna reflektera över vad vi redan uppnått. Sannolikheten att nästa steg framåt blir rätt steg är också större då. Vi får med oss alla delar och slipper rusa tillbaka och hämta det vi glömt eller missat på vägen. I mellanrummet skapas också ny energi, mer kreativitet och effektivitet. Vi får tillgång till hela vår kapacitet, vi hinner sortera och prioritera och vi får perspektiv. Mellanrummet ger dubbel vinst – vi njuter av nuet och får effekten av det i framtiden.
Precis som i naturen så kan vi lita på att vi kommer dit vi ska utan att forcera. Vi kan inte tvinga en knopp på körsbärsträdet att slå ut i blom. Det tar den tid det tar, processen har sin gång och det blir det den är ämnad att vara. Körsbärsträd bär körsbär, inte äpplen.
Just denna maj månad kommer aldrig tillbaka. Varje ögonblick, varje sekund finns bara nu. Kanske kan vi stanna i mellanrummet ett slag, kanske får nuet vara precis just som det är utan att vi är på väg i förändring . Kanske behöver vi ibland bara stanna upp och uppleva, vila i det som är. Det är där i mellanrummet som vi utvecklas som mest, det är där förändringarna som verkligen blir förbättringar tar sin början.
Önskar dig en maj full av härliga mellanrum!

fredag 27 mars 2009

Livskraftnytt april 2009




April! Nu är våren på väg! Ljusare dagar, lite varmare i luften och vårtecken här och där. Snart spritter det i hela naturen. Vad kan då passa bättre än att själv också sprida lite extra vårglädje, både till dig själv och till din omgivning. Det är fantastiskt vilka spännande saker som kan hända!
• Gå med i anonyma klubben. Anonyma klubben är ingen verklig förening med medlemsregister och organisationsnummer utan den finns bara i idévärlden. Den går ut på att anonymt göra någon glad genom en liten gåva. Fördelen med att vara anonym är att syftet med gåvan inte är att man ska få något tillbaka själv, utan få känna energin av att få sprida glädje. Det ska handla om små gåvor, för det är inte storleken på gåvan som gör folk så glada, utan att den dyker upp i ett så oväntat sammanhang. Det kan handla om att köpa en ros i blomsteraffären, betala en kopp kaffe, en bussbiljett eller liknande och be expediten lämna över den till nästa kund och hälsa från ”Anonyma klubben”. Man kan också lägga en utläst bok eller tidningar i ett väntrum eller kanske sätta en fruktskål på jobbet med en liten lapp med en hälsning från klubben. Vad som helst som du kommer på - bara fantasin sätter begränsningar. Med detta system är det tre personer som får sin dag förgylld. Den som ger, den som får och den som överlämnar gåvan. Goda gärningar sprider ringar på vattnet.
• Ge beröm. Att ge beröm är också något som verkligen sprider positiva ringar på vattnet. Många gånger lägger vi märke till bra saker om de människor vi dagligen har runt omkring oss, men det är inte alltid vi förmedlar det vidare till dem. Börja öva på att faktiskt säga det du tänker direkt när du tänker det till dina medmänniskor och se vad som händer i din omgivning och i dina relationer. Det finns alltid beröm att ge. Det kan handla om att allt från vad vi gör eller ser ut till hur vi är och vad vi ger ut. Det kostar så lite och ger så mycket. Beröm handlar om att bli sedd som individ. Faktum är, att bli bekräftad hemma och på arbetet är en av våra största friskfaktorer. Företag som har förstått det här och ger sina medarbetare positiv feedback är tre gånger så lönsamma som företag som inte gör det.
• Ge dig själv det du behöver. Ge dig själv det du längtar efter i vårpresent. Gör något för din egen skull som du länge längtat efter, eller ge dig själv någon gåva som du önskat dig men inte unnat dig. Kom också ihåg att ge dig själv beröm. Ibland kan det bästa vara att ge oss själva modet att göra det vi inte riktigt vågar. Kanske är det något du länge velat göra, men inte riktigt har vågat ta steget mot. Ta din rädsla i handen och gå! Eller hoppa om det behövs! Det händer otroligt spännande saker när vi vågar kliva över våra mentala gränser. Vad behöver du göra för att det ska spritta av liv och lust inom dig i vår?
Önskar dig en fin april full av vårglädje!

tisdag 3 mars 2009

Livskraftnytt mars 2009

Maxa måendet i mars! Så här års kan det vara läge att öka energin och välbefinnandet efter hösten och vintern som gått och samtidigt kunna möta den kommande våren och sommaren full av livskraft. Enligt gamla traditionella hälsosystem så har man något som man kallar livets ekvation som utgångspunkt för god livskvalité. Den har sin grund i att vår kropp behöver 8 timmars sömn, 8 timmars arbete och 8 timmars fri tid och social samvaro. Det är kanske inte alltid vi lyckas få ihop den ekvationen i dagen samhälle, men man kan ha den som en grund att sträva mot. Då kan det också vara effektivt att maxa maten och motionen lite extra så att vi får ut så mycket som möjligt av den tid vi investerar i vårt mående. Prova och experimentera med vad som fungerar bäst i ditt liv och hur du på bästa sätt får ihop din livsekvation. Unna dig själv känslan av ett maxat mående!

Maxa motionen! Är motionen ett stressmoment som ska pressas in i ett redan ansträngt schema? Känner du att motionen är något du bara utför för att man ”ska” motionera? Eller kanske tränar du mycket och känner att du vill tillföra ytterligare en dimension till din träning? Då kan ett effektivt verktyg vara att maxa motionen med meditation och motions- stunden ger då en mycket större fysisk och mental effekt. Ett bra sätt att börja på kan vara att kombinera promenader eller jogging med olika former av meditation.
Här följer några exempel som du kan prova för att se vad som passar dig bäst:
* Fokusera på din in- och utandning och följ andningens rytm.
*Använd ett ord eller en positiv mening som du upprepar tyst eller högt för dig själv. Låt ordet följa andningens eller stegens rytm.
*Lägg fokus på ljud i din omgivning. Vad hör du? Vilka ljud finns runt omkring dig?
*Håll blickfokus under vägen fram. Ta sikte på något längre fram och håll fokus på det tills du är där. Ta sedan nytt fokus längre fram osv.
*Räkna ett visst antal steg eller andetag tex. tre steg. Börja sedan om på nytt och upprepa.

Maxa maten! Vill du få det goda i livet i dubbel bemärkelse? Genom att maxa maten njuter du av livets goda fullt ut. Genom att unna dig det bästa i form av kvalitetsmat skapar du god hälsa, ökad energi och livslust och stärker samtidigt kroppens friskprocesser. Genom att göra medvetna matval kan du snabbt påverka din hälsa positivt – det är sann självmakt! Oavsett hur din kosthållning ser ut idag kan du börja där du är och ta ytterligare steg mot ökat välbefinnande. Prova gärna att maxa maten på något av följande sätt:
*Välj självläkande kost som stöder kroppens naturliga självläkande processer. Det gör du när du väljer ekologiskt, närodlat och säsongsbetonat i så stor utsträckning som möjligt.
*Välj medveten matlagning. Matlagning behöver inte ta tid. Men genom ett positivt och inspirerande förhållningssätt till den och genom att ge den omsorg i planeringen och tillagningen förädlar vi näringsintaget.
*Välj medveten måltid. Gör måltiden till en stund av påfyllning på flera plan än bara näringsintaget. Ge dig själv en helhetsupplevelse och ät med alla sinnen.

Vill du maxa maten ett steg till kan det vara spännande att prova något av följande:
*Välj gärna vegetariskt helt eller delvis. Spännande experiment kan vara att bara byta ut en måltid per dag eller ha några vegetariska dagar per vecka till att börja med.
*Go raw! Prova raw food som är vegetarisk mat som är tillrädd utan att upphettas över 40 grader. Wow för smaklökarna, hälsan och energin!
*Prova detox. Ett spännande alternativ för att hjälpa kroppen bli av med gamla slaggprodukter och fylla på ny energi genom drycker och ren och vegetarisk kost under en vecka eller två. Läs noga på först eller ta experthjälp om det är första gången.

Önskar dig en mars full av maxat mående!

lördag 31 januari 2009

Livskraftnytt februari 2009

Februari! Redan andra månaden in på året. Dagarna och veckorna rinner förbi. Nuet är det enda ögonblick som faktiskt är på riktigt. Det som hände igår kan vi inte längre påverka och vad morgondagen bär med sig vet vi inget om. Förändring är egentligen det enda som är konstant. Ändå gör de flesta av oss allt vad vi kan för att förhindra och kontrollera dessa förändringar. Vi förbereder, planerar, organiserar, preparerar, strukturerar, tänker ut, tänker till, tänker igenom. Allt detta som ger oss en bedräglig känsla av kontroll och samtidigt fångar oss i perfektionsfällan.

Perfektionism sätter krokben för välbefinnande och god hälsa, långt mer än det resulterar i just perfekta prestationer. Kravet på perfektionism påverkar livets alla områden. Vi tror att livet blir fulländat om vi jobbar effektivare, ägnar mer tid åt barnen, har ett perfekt hem och en vacker, vältränad kropp. Paradoxalt nog så hindrar denna åkomma oss att faktiskt prestera optimalt. När vi överpresterar så underlevererar vi. Forskningen visar tydligt att kvantitet i tid och energi inte automatiskt ger kvalité, utan tvärt om.

Vi lever i ett prestationssamhälle där vi matas med perfekta och lyckade människor. Det är lätt att värdera sig själv utifrån prestation istället för som person. Lätt att ryckas med och springa i ekorrhjulet och så fort ena prestationen klarats av riktas siktet mot nästa. Men att leverera maximalt i alla lägen och att bedöma sig själv efter vad man presterar leder till stress och försämrad livskvalité. Om vi istället tillåter oss att vara ”good enough” dvs. bra nog så presterar och levererar vi optimalt. Samtidigt som vi också kan leva istället för att bara överleva.

Good enough – begreppet innebär inte att slippa ansvar, göra sig till offer eller lägga ner ambitionerna. För visst vill vi att hjärnkirurgen gör sitt yttersta eller att piloten har en bra dag på jobbet, liksom alla vi andra. Så visst är det viktigt med ett perfekt resultat och perfekta prestationer. Men inte alltid och överallt. Eller inom alla livsområden samtidigt.

För att kunna presterar bäst när det gäller behöver vi vårda våra resurser. Vi behöver köra in i depån och ladda batterierna, serva och tanka oss själva så att vi är redo när racet som är viktigt på riktigt går. Genom att sänka prestationsribban och bekräfta oss själva att vara bra nog och hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Att prioritera och säga ja och nej till rätt saker, att vila och ta pauser, lägga in återhämtning och ha kul på vägen skapar både kreativa tankar, ideér och lösningar och även fokus, skärpa och närvaro - därmed optimalare resultat när det väl gäller.

Så hur kan du vara good enough – bra nog när det väl behövs? Vid vilka tillfällen, situationer eller livsområden behöver du öva på att vara ”good enough”? Livet är ett träningsläger och ingen har sagt att vi måste vara full-lärda. Tillåt dig att öva hela livet. Vi har rätt att prova, ändra oss, lyckas eller misslyckas. Det viktiga är vilka personer vi är och vad vi lär oss på vägen.

Önskar dig en februari good-enough!

måndag 19 januari 2009

Livskraftnytt januari 2009

2009 – nytt år! För att göra 2009 till ditt bästa år – vad behöver du göra då? Ofta tänker vi att det är de stora händelserna som avgör hur vi mår och fungerar. Så här i början på året är det också lätt att ha stora planer för livsstilsomläggning. Planer som tyvärr ofta blir så omfattande att vi faller innan vi hunnit starta. Men att istället göra precis tvärt om och utgå från de små och grundläggande rutinerna och se dem som byggstenar. Det
enkla och så småningom självklara som på lång sikt blir avgörande för vår livskvalité och vårt välbefinnande.

Hur ser ditt livsrecept ut? Vilka ingredienser behövs för att ditt liv ska bli en riktig gourmérätt? Precis som när vi lagar mat utifrån ett recept så blir resultatet olika beroende på om vi följer det eller inte. Precis så är det med vårt välbefinnande. Om vi ser till att lägga in de dagliga små rutiner som vi behöver så blir helheten väl fungerande. Och ju fler enskilda sådana dagar vi har desto större blir summan av kardemumman – i det här fallet välbefinnandet.

Vilken daglig rutin vill du införa i ditt liv för att må och fungera ännu bättre? Hur kan du göra det för att det verkligen ska bli en rutin och vara så enkel att den verkligen kan utföras varje dag och ge den effekt du eftersträvar? Skapa ditt eget recept för en optimal dag som leder till optimalt välbefinnande. Vad behöver finnas med varje dag? Vad utöver det behöver finnas med under en vecka? Blanda ihop alla dina favorit-
ingredienser som du vet att du behöver för att må bra och leva gott. Oftast handlar det om enkla saker som tex. att ta en paus mitt på dagen, några minuters planering på morgonen, pausrörelser på jobbet, frisk luft varje dag, en kort meditation, några djupa andetag på väg hem från jobbet, tid för en ordentlig lunch, ringa eller träffa någon du tycker om, justera din arbetsställning, accepterande tankar om dig själv osv.

När du har skapat ditt recept sätt dig då bekvämt tillrätta och dröm dig bort. Ta några djupa andetag och slappna av. Använd din fantasi till att se din optimala dag för ditt inre. Vad ser, hör och känner du? Hur mår och fungerar du? Ta in känslan fullt ut. Hur känns det? Är det något du vill ändra, lägga till eller ta bort?

När du hittat ditt recept och är nöjd med det – börja använd det dagligen! Tänk om det är så enkelt att det är fem-tio minuter varje dag som avgör hur ditt liv ser ut och vilken livskvalite du har? Unna dig att prova och njut av resultatet.

Önskar Dig en fortsatt fin januari!