onsdag 29 februari 2012

Ibland så skiljs våra vägar åt i olika sammanhang och i olika relationer. Det behöver inte handla om svåra separationer med våra närmaste. Utan att vi skiljs från vänner, arbetskamrater, olika samarbetspartners eller fritidsbekanta. De här avskeden som uppstår när människor träder in och ut ur våra liv.Men hur ofta gör vi riktiga avslut? Kanske har vi delat en tid, ett projekt, ett arbete, ett intresse eller något annat en tid och så bryter vi upp.

Ofta lämnas en oförklarlig tomhet kvar, även om vi vetat att tiden tillsammans var ändlig.Att göra riktiga avslut är helande för oss på många plan. Vi får medvetenhet, bekräftelse och reflektion. Det är viktigt för oss människor att få ihop sammanhang och känna mening. Oavslutade trådar skapar obalans i det. Avslut hjälper oss därför att föra ihop helheten.

Kanske behöver vi ta avsluten på allvar. Sätta av tid för att hedra den person och relation eller det projekt vi befunnits oss i. Göra en liten återblick och se över vad som varit givande och stärkande och vad tiden har lärt oss. Samtidigt tacka för den tid som varit och nu se att vägarna går åt olika håll. Men att den tid och den relation som delats alltid kommer att finnas kvar som minnen, lärdomar och erfarenheter. Att den gemensamma resan är gjord för nu, men att den finns kvar och att vägarna kanske möts i andra sammanhang igen.

Avslut ha också stor betydelse för att få återkoppling på vad vi gjort och uppnått. Att vi faktiskt får se att vi gjort en resa och nått resultat. Inte minst viktigt inom arbetslivet där vi gärna rusar vidare mot nya mål, projekt eller arbetsuppgifter innan vi ens hunnit runda av det föregående. Eller ännu mindre ger oss tid att njuta av att vi faktiskt slutförde och kom i mål.

Vi behöver få känna glädje och njuta då vi går över mållinjen. Få landa där en stund och ta in den process som skett. Knyta ihop trådarna och göra ett riktigt avslut. För att sedan ta med de erfarenheterna och ladda om i nya spännande utmaningar. Ett avslut är alltid början på något nytt. Så börja med avslutet.

Önskar Dig en avslutande och påbörjande mars!

måndag 6 februari 2012

Livskraftnytt februari 2012



Ska bara göra det... Senare... Varför gjorde... Om inte det hade hänt... Du kunde väl ha... Hinner inte nu... Tänk om jag inte... Hur blir det nu då...


Grubblar du över ditt förflutna? Eller oroar dig för framtiden? Då är det svårt att leva i och njuta av livet i nuet. Här är några faktorer som ger oss bättre förutsättningar att må bra i och bli mer närvarande i vårt här och nu.


Börja med framtiden. Du behöver tänka igenom hur du vill ha ditt liv och skaffa dig en föreställning om hur du vill forma din framtid. Tänk efter vad som är ett meningsfullt liv för dig och planera ditt liv efter det. Först då är det möjligt att leva skönt i nuet.


Var ärlig mot dig själv. Gör en plus- och minuslista på olika områden i livet som du tycker är viktiga. T ex hälsan, jobbet, familjen, ekonomin, vänner - det som fungerar bra sätter du på plussidan och det som kan bli bättre hamnar på minussidan. Gör en handlingsplan på det du vill förbättra, skriv ner hur ska du gå tillväga, när ska det ske och hur kommer du att märka att något positivt hänt.


Putsa på självbilden. Om självkänslan och självförtroendet är svagt är det lätt att låta sig styras av andra istället för att lita till sin egen kraft och styrka. När du tar tag i arbetet med din självbild så har du också börjat arbeta för ett gott liv.


Ta ratten. Det är som chaufför på livets väg du kan göra de förändringar du vill i ditt liv. Då har du makt och kontroll, tar ansvar och ser möjligheter. Sitter du bredvid som passagerare är det lätt att skylla det som inte fungerar så bra på andra. Och du blir ett lätt offer för omständigheterna. En bra livschaufför tar medvetet ansvar för sitt eget liv, sina tankar och reaktioner, sin hälsa och relationer och försöker förstå hur allt detta tillsammans påverkar både nutid och framtid.


Önskar Dig en närvarande och härvarande februari!